Apelsinsallad med rostade valnötter, knaperstekt bacon och grönmögelost
Äntligen! Ingen praktik och ingen skola när det är långhelg! Fint väder dessutom!
Igår var Johans föräldrar, min bror och en kompis här och åt påskmat. Jag njöt i fulla drag när jag först fick laga massa mat och sen umgås med dessa fantastiska människor hela kvällen! Kunde inte fått en bättre start på påskhelgen!
Idag har jag övertalat Johan så vi ska gå till djurparken. Han var mycket tveksam fram tills jag sa att vi kunde ta med oss fika. Det kanske ligger något i det där med att vägen till en mans hjärta går via magen...
Igår bjöd jag på en julsallad som nu blev en påsksallad. Den är från Per Morbergs kokbok och som han så öddmjukt beskrev det i sin bok "en ny klassiker" stämmer faktiskt ganska väl, den är så fantastiskt god!
Jag gjorde även ett bröd som en klasskompis tipsade om med parmesan och rosmarin. Även det blev en ny favorit, supergott!
Apelsinsallad med rostade valnötter, knaperstekt bacon och grönmögelost
Blandade salladsblad
10cm purjolök
1 morot
1 liten rödlök
2 tomater
1 rött äpple
1 apelsin
50 g valnötskärnor
150g grönmögelost
140g bacon
Dressing:
saften av 1 apelsin
saften av 1/2 citron
1 msk honung
1 msk fransk senap
5 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
Gör såhär:
Skölj salladen och purjolöken. Skala moroten och röklöken. Finhacka alla grönsaker förutom salladsbladen. Tärna äpplet och skala och skär apelsinen i bitar. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och hacka sönder de till mindre bitar. Blanda ihop salladen och frukten i en stor skål. Smula ner grönmögelosten.
Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Knaperstek baconet och låt en del fett rinna av på papper.
Häll dressingen över salladen och toppa med baconet och valnötterna.



