Drömgoda kanelbullar i långpanna
Kanelbullar med mandelmassa i långpanna
Fyllning
200 g mandelmassa
250 g rumstempererat smör
45 g strösocker (1/2 dl)
14 g malen kanel (2 msk)
Deg
30 g jäst för söta degar
200 g mjölk, 3% (2 dl)
410 g vetemjöl (7 dl)
1 ägg (55 g)
2 g salt (1/2tsk)
7g malen kardemumma (1msk)
80g smör
90g socker (1dl)
1 ägg till pensling
Glasyr
25 g mjölk (1/4 dl)
20 g smör
180 g florsocker (3 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
Gör såhär:
Börja med fyllningen: grovriv mandelmassan och lägg i en bunke, blanda ner smöret (rumstempurerat) lite åt gången. Tillsätt socker och kanel.
Degen: Smörj sidorna på en ugnsform och täck botten med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 och häll i bunken, rör om till jästen är helt upplöst. Tillsätt resten av ingredienserna och kör någon minut på låg hastighet, öka sedan och kör cirka 8-10 minuter tills degen blir glansig och spänstig. (Jag använder elvisp men bakmaskin underlättar. minst sagt)
Lägg degen på en mjölad yta och låt vila i ungefär 10 minuter. Kavla sedan ut till 50x30cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär degen i bitar och lägg bitarna i formen, täck med bakduk och låt jäsa i cirka 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 200. Pensla bullarna med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 18-22 minuter. Låt de sedan svalna helt!
Till sist glasyren: Värm mjölk och smör i en kastrull, tillsätt vanilj- och florsockret och vispa ihop till en tjock glasyr. Häll sedan glasyren över bullarna och låt stelna.


