God fisksoppa och enkelt bröd
Äntligen är det 1a december! En av årets bästa dagar enligt mig. Från och med nu kan man ha 100% julmyskänsla och bara njuta av den mysiga stämningen som blir såhär innan jul. Ljus, dofter, julbak, mat, Ernst och allt annat juligt kommer nu. Mix Megapol spelar endast julmusik från och med nu så den kanalen går varmt här hemma. More is more är mottot.
I helgen hade jag en vän från Norge på besök, supermysigt! Vi åt, drack vin och prata hela kvällen. Sådana kvällar är guld värda när man inte hinner ses så ofta. Dessutom blev maten riktigt god! Det blev fisksoppa. Den är ett hett tips om man inte har så mycket tid men ändå vill bjuda på något som känns lite festligt. Man kan ju köpa någon färsk baguette till eller så bakar man de smidiga frallorna som jag gjorde!
Lisas goda fisksoppa
1 gul lök
1 purjolök
2 morötter (rivna)
2-3 dl vin
2 fiskbuljongstärningar
1 l vatten
1 tub kräftost
2 dl grädde
4 portionsbitar lax (eller annan fisk)
1 paket räkor i lake
salt och peppar
Gör såhär:
Hacka löken och riv morötterna, fräs i en kastrull med smör. Häll på vinet, vattnet och buljongtärningarna. Häll i grädden och räkosten och låt koka upp i cirka 5 minuter. Skär fisken i kuber och lägg i den och räkorna soppan, låt koka några minuter till. Salta och peppra efter smak!
Enkelt bröd till soppa
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk sötning (jag tog äppelmos men funkar med honung eller liknande)
6 dl vetemjöl
6, 5 dl grahamsmjöl
Gör såhär:
Värm vattnet till 37°C. Blanda ihop alla ingredienser till en lös deg och strö över lite mer mjöl. Lägg en handduk över och låt degen jäsa i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250°C. Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord, undvik att knåda degen. Strö på lite mjöl över degen och platta till den. Dela upp delen i delar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. De blir lite olika formar eftersom degen fortfarande är kladdig, men så ska det vara. Grädda bröden i mitten av ugnen i 17-20 minuter. Låt svalna på ett galler.



Började lördagen med en härlig mysfrulle!
Hoppas ni får en bra vecka och njuter lika mycket som jag av decemberstarten!
Soppan måste testas!