Godaste lax- och broccolipajen

Idag känns det som en sådan grå dag som är svår att urskilja när den startar och när det slutar, det saknas liksom ljusning och mörkning. Då är det tur att man kan samla energi under helgen! Jag har haft en jättebra helg i Göteborg med tacomys hemma hos mamma i fredags och Joe Laberos show Inferno med sambon i lördags. Det var en imponerande show! Nästan lite irriterande när han kör sina korttrick precis framför vårt bord och ändå finns det inte en möjlighet att hänga med. Fast det är klart, hade man förstått hur han gjorde så försvinner ju hela poängen med illusionsidén. Igår var vi och fika hos min sambos mormor och morfar, de bjöd på frallor och årets första pepparkaka tillsammans med ädelost, gud va gott det är! Nu kan man äntligen börja längta till julen! Underbart!
 
Idag vill jag ge tips på en jättegod och lax- och broccolipaj! Skalet är en lite nyttigare variant på det klassiska då detta är gjort på kesella och grahamsmjöl. Äggstanningen gjorde jag med keso. Väldigt lyckat faktiskt!
 
Lax- och broccolipaj med keso
Pajdeg:
3 dl grahamsmjöl
50 g smör
1 dl kall kesella
 
Fyllning:
400 g stekt lax
200 g broccoli
 
Stanning:
3ägg
1 dl keso
1-2 dl mjölk el grädde
salt och peppar
Riven ost eller smulad ädelost att strö över
 
Gör såhär:
Börja med pajdegen. Kör alla ingredienser i en matberedare, tryck sedan ut i en pajform och nagga med en gaffel. Ställ in i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C
Skär laxen i mindre bitar, salta och peppra innan du steker den. Lägg laxen och broccolin pajskalet.
Blanda sedan ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll över. Strö till sist över osten.  
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller till stanningen stannat och pajen fått en fin färg.
 
 En mycket nyttig och god maträtt som passar bra till lunchlådan!
#1 - - Anonym:

Gott gott😘😚