Pannbiff med stekt lök och skysås

Efter tentaskrivandet i torsdags gick ett gäng från klassen och åt på Tugg här i Borås. Vilken ställe! Och vilka burgare! En supertrevlig och välbehövlig kväll efter en känsloladdad dag och flera tuffa pluggveckor. Tänk vad jag kommer sakna detta när skolan är klar, att vara en del av en klass där alla strävar efter samma mål. Däremot kommer jag inte sakna att leva på CSN, och förmodligen inte tentaångesten... 
 
 Efter burgarna på Tugg kom jag att tänka på Pannbiff med stekt lök och skysås. Något av det godaste inom husmanskost enligt mig!
 
Pannbiff med stekt lök och sås
500 g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl havregryn
2 dl vispgrädde
3 msk fransk senap
salt och peppar
 
2-4 gula lökar
smör
salt
vitpeppar
 
4dl vatten
1 köttbuljongtärning
soya
1 tsk svartvinbärsgelé
lite grädde
salt och peppar
(Svårt att säga exakta mått, smaka av efterhand)
 
Gör såhär:
Börja med biffarna. Finhacka löken och stek i mjuk i smör. Låt svalna. Blanda färsen och ägget. Tillsätt lök, havregryn, grädde och senap. Salta och peppra. Forma till biffar och stek i smör. (Skölj inte ur pannan mellan stekningarna)
 
Skala och skär löken. Stek i smör till den blir genomskinlig. Salta och peppra. Häll sedan på någon matsked vatten och låt det koka in.
 
Ta löken ur pannan och häll i vatten och buljongtärning. Tillsätt soya, svartvinbärsgelé, salt, peppar och grädde. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

 

 Till dessa superbiffar fick några stackars rödbetsfärgade makaroner agera potatis! 
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Middag;
Taggar: biffar, husmanskost, lök, pannbiff, saftiga, stekt lök, sås