Mysig hösthelg och Kantarelltoppade färsbiffar

Då var vi tillbaka i Borås efter en mysig helg hemma hos mamma! Det har varit en helg fylld av mat, vin, prat, långfrukost och promenader. Men vad fort helgerna går! Veckorna också förresten, är det ett ålderstecken tro? Det var ju inte alls längesedan jag var den nya, jättenervösa studenten på ortopeden - då kändes nio veckor som en evighet, nu har jag tre dagar kvar och förstår inte vart veckorna tagit vägen? Aja, det är väl bara att vänja sig, min farmor är 93år och brukar säga att tiden går fortare och fortare för varje år som går. Då måste man ju passa på att njuta av lite guldkanter här o där också!
 
Äta hann vi som sagt göra i helgen i alla fall! Skönt det. Det blev Tina Nordströms kantarelltoppade färsbiffar - så jädra goda! Enkelt att laga och smakar lite extra lyxigt med den krämiga kantarell- och parmesanröran ovanpå!   Till biffarna hade vi en sallad med getost, honung och solroskärnor. Och givetvis rödvin.  
 
Kantarelltoppade färsbiffar
500 g blandfärs
1 ägg
2 skivor vitt bröd, utan kanter
1.5 dl mjölk
1 st finhackad gul lök
1 tsk flingsalt
1 krm peppar
 
Topping´:                
1 l kantareller, 350 g
1 skalad schalottenlök
2 st hela skalade vitlöksklyftor
2 msk crème fraiche
1 st äggula
2 dl riven parmesanost
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader, grill.
Färsbiffarna:
Finfördela/lägg brödet i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken och blandfärsen, salta och peppra. Forma färsen till 4 biffar, bryn i smör och olja ca 4 minuter på varje sida.

Topping:
Bryn svampen, löken och vitlöken i smör, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i crème fraiche, äggulor och parmesan. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen och stek i ca 5 minuter.

Biffarna är ganska matiga så det kan räcka med sallad, men vi gjorde även lite rotfrukter till, funkade fint!

 

 
 
Vi lyxade även till det med lite bubbel innan maten, ett torrt vitt mousserande som jag verkligen rekommenderar! Geisweiler Monopole - 105kr på systemet.
 
 
Denna lunchen var en av de bästa i år! Gulaschsoppa med nybakat bröd, utomhus i november.
 
 
Laddade upp med en gofrulle innan långpromenad!
Hoppas ni får en bra start på kommande novembervecka!