Magiska kanelbullar

Men vad är detta? - slutet av juni och det är 14 grader och regn! På grund av det (eller ska man säga tack vare) så fick jag en riktig bakabullar-feeling igår. Jag brukar göra i långpanna efter Roy Fares recept men igår testade jag ett nytt från Leila Lindholm där hälften av smöret var utbytt mot vispgrädde. Hon kallade dom för Magiska bullar, vilket stämde väldigt bra! Saftiga och goda, precis som en riktigt bra kanelbulle ska smaka!
Så OM vädret skulle göra en helomvändning snart och bjuda på lite sol och värme så är frysen nu fylld för strandfika!
 
Magiska kanelbullar
2 msk kardemumma
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
Ca 11 dl vetemjöl special

200 g mjukt smör (bredgott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker

 

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, kardemumma, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter (jag orkade bara 7). Spara lite mjöl till utbakningen.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred smöret på degen och strö över råsocker - blandat med frön från vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.

Vik degen dubbel och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg