Drömgoda kanelbullar i långpanna

Min lediga tisdag innebar bullbak x 2! Tanken var väl att jag skulle plugga under tiden som bullarna jäste, men det hanns inte med. Otur.
Det fick bli en lite nyttigare variant av bullar som var smör- och sockerfria gjorda på dinkelmjöl och fyllda med fikon- och dadelkräm. De blev väldigt goda men inte så söta, jag skulle mer se det som ett mellanmål än som fika!
Sen fick det också bli en riktig drömbulle med extra allt, gjorde efter Roy Fares recept på kanelbullar med mandelmassa i långpanna. Vill man imponera med galet goda bullar så rekommenderar jag dessa!
 

Kanelbullar med mandelmassa i långpanna

Fyllning
200 g mandelmassa
250 g rumstempererat smör
45 g strösocker (1/2 dl)
14 g malen kanel (2 msk)

Deg
30 g jäst för söta degar
200 g mjölk, 3% (2 dl)
410 g vetemjöl (7 dl)
1 ägg (55 g)
2 g salt (1/2tsk)
7g malen kardemumma (1msk)
80g smör
90g socker (1dl)
1 ägg till pensling

Glasyr
25 g mjölk (1/4 dl)
20 g smör
180 g florsocker (3 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)

Gör såhär:
Börja med fyllningen: grovriv mandelmassan och lägg i en bunke, blanda ner smöret (rumstempurerat) lite åt gången. Tillsätt socker och kanel.

Degen: Smörj sidorna på en ugnsform och täck botten med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37  och häll i bunken, rör om till jästen är helt upplöst. Tillsätt resten av ingredienserna och kör någon minut på låg hastighet, öka sedan och kör cirka 8-10 minuter tills degen blir glansig och spänstig. (Jag använder elvisp men bakmaskin underlättar. minst sagt)
Lägg degen på en mjölad yta och låt vila i ungefär 10 minuter. Kavla sedan ut till 50x30cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär degen i bitar och lägg bitarna i formen, täck med bakduk och låt jäsa i cirka 1,5-2 timmar.

Sätt ugnen på 200. Pensla bullarna med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 18-22 minuter. Låt de sedan svalna helt!

Till sist glasyren: Värm mjölk och smör i en kastrull, tillsätt vanilj- och florsockret och vispa ihop till en tjock glasyr. Häll sedan glasyren över bullarna och låt stelna.

 
 
 
 
 
Visa fler inlägg