Saftig morotskaka med lime
Denna veckan är det så kallade restaurangveckan i Borås. Det innebär att ett flertal restauranger har erbjudandet förrätt och varmrätt för 200kr. Sådan bra grej! Februari som kan vara den tråkigaste månaden på hela året behöver livas upp lite, detta har uppenbarligen boråsarna förstått. Jag och en kompis var ute och åt igår. För min del blev det ärtsoppa med champagne och lättrimmad torsk till förrätt och röding med potatispuré och smörtstek fänkål till huvudrätt. Herrejösses vad gott det var!! Jag är i vanliga fall inget fan av ärtsoppa men med champagne var den riktigt god, detta måste jag testa att laga hemma någon gång framöver!
Förra veckan skulle jag bjuda akutpersonalen på fika min sista dag. En väldigt smidig bjudkaka är morotskaka. Jag hade bestämt mig för att bjuda på två olika kakor men insåg när jag hade bakat färdigt att vi inte hade tillräckligt många burkar att ta med kakorna i. Otur, då fick vi behålla morotskakan själva.
Jag utgick från Lelia Lindholms recept, då blir man aldrig besviken!
(jag dubblade receptet och gjorde kakan i långpanna)
Morotskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
Cream cheese frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
150 g philadelphiaost
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
150 g philadelphiaost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
Frosting
Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över morotskakan

