Fantastisk blåbärspaj
Mitt fantastiska sommarjobb. Innan sommaren blev jag erbjuden att jobba som undersköterska på mitt förra sommarjobb, ett äldreboende för dementa. Det var ett lockande erbjudande, jag kunde rutiner, kände de boende och visste vad som väntande. Efter många om och men valde jag ändå att tacka nej till det trygga erbjudandet och tackade istället ja till sjuksköterskeassistent inom hemsjukvården. Jag ska erkänna att det kändes lite nervöst. Jag skulle ju nu åka ut själv till patienter. Lägg om sår, ta prover, dela dosetter med mera, utan att någon var med. Min första patient för sommaren som jag skulle ta blodprover på säger "Ja du, detta är inte lätt ska jag säga dig. De flesta misslyckas och jag tycker inte om att bli stucken". En annan sa "Du får sticka mig om du lovar att det inte blir något blåmärke". En tredje tyckte att jag var på tok för liten för att kunna hantera mediciner. Tack för det kära damer! Men tack vare fantastiska kollegor och många mysiga patienter kände jag mig ganska snabbt bekväm i rollen. Nu, med facit i hand kan jag inte vara mer nöjd över mitt val att tacka jag till hemsjukvården!
Nu till fredagsfikat! En fantastisk blåbärspaj som jag garanterat kommer göra igen!
Blåbärspaj
175g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
250 g blåbär (jag valde att ha mer blåbär)
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck sedan ut 2/3 av degen i en pajform. Förgrädda i 8-10 minuter, tills botten fått lite färg. Blanda ihop fyllningen och lägg i formen. Smula över resterande pajdeg och grädda i cirka 15 minuter. Tillsammans med vaniljsås blev detta en fredagsfiksdröm.

