Fullkornsscones med kokosolja

Igår hade jag finbesök av en klasskompis som ganska nyligen blivit mamma till en megafin liten Algot. Tänk att en så liten människa kan göra en så glad! En riktig charmtott som jag ska låna många gånger framöver!
De kom hit på förmiddagen, vilket gjorde att det passade sig utmärkt för brunch. Jag testade på ett nytt sconesrecept med lite grövre mjöl i och hälften av fettet var kokosolja. Riktigt goda faktiskt! Saftiga och smulade inte så mycket som de kan göra ibland!
Det fick dessutom bli lite bananplättar, det receptet kommer i nästa inlägg.
 
 
Fullkornsscones med kokosolja
5 dl fullkorns dinkelmjöl
3 dl vetemjöl (jag använde special)
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
50 g smör
50 g kokosolja
3 dl filmjölk
Ev. lite honung
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda alla torra ingredienser väl. Smula i fettet i mjölblandningen och blanda till en grynig massa, antingen i matberedare eller med händerna. Tillsätt filmjölken och rör snabbt ihop degen. Dela degen i 4 el 8  delar och gör delarna till runda kakor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och strö över lite vetemjöl. Skär en skåra i varje och nagga lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.