Fullkorns pizzabotten
En favorit här hemma är egengjord pizza. Oftast köper vi libabröd och lägger på vad vi är sugna på, men senast sprack idéen i affären när libabrödet var slut. Kanske skulle testa att baka egen pizzabotten tänkte jag, och nu i efterhand undrar jag varför jag inte gjort det tidigare. Jag använde fullkornsmjöl, superenkelt och väldigt gott! Jag tyckte att jag kavlade ut degen tunt men tyckte ändå att den blev lite för tjock, så nästa gång ska jag sats på ännu tunnare.
Fullkorns pizzabotten (2 stora pizzor, 4-6 portioner)
25 g jäst
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
6-7 dl fullkornsvetemjöl
Gör såhär:
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt oliovlja och salt. Häll succesivt i mjölet och knåda degen. Pudra över mjöl och låt jäsa i cirka 30 minuter (dubbel storlek). Sätt ugnen på 275 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda och kavla sedan ut dem till runda, tunna (!) bottnar och lägg över på bakplåtsklädd plåt. Toppa med vad du vill och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.



