Runt vitlöksbröd
25 g jäst
2 ½ dl vatten, ljummet
1 tsk salt
2 msk rapsolja
6–8 dl vetemjöl
Garnering: 2 vitlöksklyftor 2 msk rapsolja flingsalt
Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45–50 min.
2. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlökslyftan i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
3. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.
(Receptet är taget rakt av (förutom garnering) från http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/runt-vitloksbrod/)